5 Aralık 2020 Cumartesi

ACEM PİLAVI


acempilavı

Kızımın okulda illere göre yöresel yemek ödevinde bize Kahramanmaraş çıkınca, acem pilavı ile bu sayede tanışmış olduk:) Davet ve çay sofralarına çok yakışan hem görseli hem de lezzeti ile muhteşem bir pilav. Yapılışı da çok pratik zaten eti ve pilavı evde pişiriyoruz, ilave olarak havuç ve kuru yemiş gerekli, tüm bu lezzetleri bir tabakta birleştirdiğimizde ortaya enfes bir tat çıkıyor işte. Denemenizi kesinlikle tavsiye ediyorum. Şimdiden afiyet olsun:)

MALZEMELER:
- 2 su bardağı pirinç
- 500 gr. dana kuşbaşı
- 1 adet soğan
- 4 adet havuç
- 3 yemek kaşığı çiğ badem
- 2 yemek kaşığı çiğ iç antep fıstığı
- 3 su bardağı su
- tereyağı
- zeytinyağı
- tuz

YAPILIŞI:
1) 1 tatlı kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı karışımında etleri yüksek ateşte kavuruyoruz. Etler suyunu bırakıp çekene kadar kavurmaya devam ediyoruz. Biraz su ekleyip etler yumuşayana kadar pişiriyoruz. 
2) Ayrı bir tencerede yemeklik doğranmış soğanı, 1 yemek kaşığı tereyağı ile 2 yemek kaşığı zeytinyağında hafif yumuşayana kadar kavuruyoruz. 
3) Havuçları kibrit şeklinde doğruyoruz ve yarısını soğanların üzerine ekleyip biraz daha soteliyoruz.
4) Soğuk suda iyice yıkanmış pirinçleri ekleyip, bir kaç dakika kavuruyoruz ve 3 su bardağı suyu ekliyoruz. (Dilerseniz et suyu da kullanabilirsiniz ama tadı çok ağır olmaması için ben et suyu kullanmadım) Kaynayana kadar yüksek ateş sonra kısık ateşte pilav suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
5) Çiğ badem ve çiğ iç antep fıstıklarını ayrı ayrı cezve içinde biraz su ile 5 dk. kadar kaynatıyoruz ve soğuduktan sonra bademin ve fıstıkların kabuklarını soyuyoruz. (Kabuklarının rahat soyulması için haşlama yaptık)
6) Kalan havuçları, badem ve fıstıkları ayrı ayrı tavada 1'er tatlı kaşığı tereyağı veya zeytinyağı ile kavuruyoruz.
7) Servis tabağına önce demlenen pilavı, üzerine suyu süzülmüş etleri, sote havuç, badem ve fıstıkları ekleyerek servis ediyoruz.








Hiç yorum yok: