2 Aralık 2020 Çarşamba

HÜNKAR BEĞENDİ


Beğendi

Senelerdir yaptığım ve her seferinde mükemmel sonuç aldığım hünkar beğendi'nin tarifini veriyorum.

MALZEMELER:
- 1 kg. patlıcan
- 1 adet limon suyu
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı un
- 2 su bardağı süt
- Yarım su bardağı kaşar peynir rendesi
- tuz 
Et sote için; - 750 gr. dana kuşbaşı et
- 1 adet soğan
- 1 adet kırmızı kapya biber
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 su bardağı domates rendesi
- su
- Tuz ve karabiber 

YAPILIŞI:

1. Önce etleri pişirmek için; tencerede zeytinyağını hafif ısıtın ve etleri içine atın. Yüksek ısıda etler suyunu bırakıp çekene kadar iyice kavurun.
2. İnce doğranmış soğan ve kapya biberi de ekleyip, hafif yumuşayana kadar sotelemeye devam edin. Daha sonra salça ve domates rendesini ve yarım bardak su ekleyerek, sos koyulaşana kadar, domatesin çiğ tadının gitmesi için birkaç taşım kaynatın.
3. Etleri düdüklü tencere de pişirecekseniz 1 veya 1,5 su bardağı yeterli, ancak normal tencerede pişirecekseniz suyunu ve etin yumuşaklığını kontrol ederek, suyunu ayarlamalısınız. Önce 2 su bardağı su ekleyip sonra durumuna göre azar azar ilave edebilirsiniz.
4. Beğendi için; patlıcanları közleyip kararmaları için limon suyunun içine atın, birkaç dakika beklettikten sonra suyunu süzün ve iyice sıkın. Ardından incecik doğrayın veya ezme aleti ile ezebilirsiniz.
5. Tereyağı ve zeytinyağını tencereye alıp hafif ısıtın, unu ilave ederek çok karartmadan pembeleşene kadar kavurun. Ocağın altını kısıp, soğuk sütü azar azar dökerek sürekli karıştırın ve bu şekilde koyulaşana kadar devam edin. Sonra kaşar peynir rendesi ve patlıcanları ekleyin, 5 dakika göz göz olana dek pişirin. Tuz ve karabiberini ekleyip, et ile servis edin.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: