1 Aralık 2020 Salı

KURU PATLICAN DOLMASI

patlıcan dolması


Tadı ekşi mi ekşi, lezzetli bir zeytinyağlı kurupatlıcan tarifi vermek istiyorum. Pişirme suyunda tane sumak kullandım. Sumağın suyuna verdiği kırmızılık ve ekşi tadı ile gerçekten çok farklı oluyor. Tane sumağı aktarlarda bulabilirsiniz. Denemenizi kesinlikle tavsiye ederim. 
        
MALZEMELER:
15-20 adet kuru patlıcan
1 su bardağı pirinç
1 büyük soğan rendelenmiş
1 diş sarımsak rendelenmiş
1 türk kahve fincanı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 domates rendesi
1 tatlı kaşığı nane
2 yemek kaşığı nar ekşisi
2 yemek kaşığı su
çeyrek demet maydanoz kıyılmış
3 yemek kaşığı tane sumak
tuz
karabiber 

YAPILIŞI:
1. Top sumakları yıkayın ve 1 su bardağı sıcak su içinde, ekşisini suya bırakana kadar yaklaşık 1 saat bekletin.
2. Kuru patlıcanları bir iki kere yıkayın. Kaynayan suya atıp 35-40 dakika haşlayın.
3. Tekrar soğuk sudan geçirip süzgeçte soğuması için bekletin.
4. İç harcı için kalan tüm malzemeleri karıştırın. Patlıcanların yarısına kadar gelecek şekilde doldurun ve ağız kısımlarını birbirine yapışması için iyice bastırın. Tencereye de ağız kısımları diğerinin alt bölümüne gelecek şekilde yan yana dizin. Üzerine az daha zeytinyağı gezdirin.
5. Sumakları süzgeçten geçirip, suyunu patlıcanların üzerine dökün biraz daha tuz serpin. Su patlıcanların yarısına çıkmış olması gerekir, ihtiyaç olursa sıcak su ilavesi yapın. Ama kesinlikle fazla suyu olmasın.
6. Üzerine bir tabak kapatıp, kaynayana kadar yüksek ateşte, sonra kısık ateşte 20 dakika pişirin. (Kontrol edin patlıcanlar yumuşamamışsa biraz daha pişirebilirsiniz)
7. Piştikten sonra tencerenin kapağını açmadan olduğu gibi soğumasını bekleyin. Sonra ılık veya soğuk olarak servis edebilirsiniz. Hatta bir gece önceden yapılırsa çok daha lezzetli oluyor. 
Afiyet olsun…


Hiç yorum yok: