1 Aralık 2020 Salı

ZEYTİNLİ FOCACCIA EKMEĞİ

focaccia

Evde ekmek yapımı beni hep mutlu etmiştir. Çünkü dışarıdan alınan bir yiyeceğin, evde gerçeğine en yakın şekilde hazırlanması hoşuma gider. Ayrıca, eve yayılan o misss gibi kokusuyla insanı baştan çıkarmaya da yetiyor.

Bu kez sadece İtalya'da değil tüm dünyada çok meşhur olan focaccia ekmeği hazırladım. Bu ekmek İtalyan'ların pidesi sayılabilir.  Çünkü hamuru bizim pide gibi ince yapılıyor ama üzerine fazla malzeme eklenmiyor. Biberiye, zeytin, kırmızı soğan, deniz tuzu gibi malzemeler kullanılıyor. 

Benim yine yoğun araştırmalarım sonucunda tarifleri harmanlayarak kendi tarifimi buldum. Sonuç muhteşem ötesi. 

Bu ekmeği misafirleriniz için, akşam yemeği öncesinde aperatif olarak veya kahvaltı için hazırlayabilirsiniz. Çok beğeneceklerini umuyorum.

Sevgilerimle,



MALZEMELER:
500 gr. un
2 tatlı kaşığı instant maya
2 çay kaşığı tuz (zeytinin tuz miktarı ile orantılı olmalı)
1 yemek kaşığı toz şeker
1,5 su bardağı ılık su (yaklaşık 300 ml. ve 38 derece civarında)
3 yemek kaşığı zeytinyağı

Üzeri için;
çekirdekleri çıkarılmış zeytin
2-3 dal taze biberiye
deniz tuzu (iri taneli, öğütülmemiş)
2 yemek kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI:
1. Un, maya, tuz ve şekeri geniş bir kap içerisinde karıştırın. Ortasını havuz gibi açıp su ve zeytinyağını ekleyip, önce çatal yardımıyla yanlardan un alarak karıştırmaya başlayın. Ardından elinizi kullanarak yumuşak bir hamur elde edene dek yoğurun.

2. Hamur elinize çok yapışırsa un ilavesi yapmadan zeytinyağı sürerek hamuru toparlayın. Üzerini streç folyo ile sıkıca kapatıp, ılık bir ortam 1,5 - 2 saat iki katı olana kadar mayalandırın.

3. Hamuru bir iki kere tekrar yoğurup, yağlı kağıt serilmiş dikdörtgen veya yuvarlak bir fırın kabı  içine yayın. Üzerini streç folyo ile kaplayıp 30 dakika daha mayalandırın. (Daha farklı kalıplara ayrı ayrı parçalar halinde de yapabilirsiniz)

4. Mayalanan hamurun üzerine parmaklarınızla derin delikler açın, zeytinleri, biberiyeleri, deniz tuzu ve zeytinyağını serpin. (Zeytinleri biraz hamurun içine bastırabilirsiniz, aksi takdirde kabardıkça ekmeğin üstünde fırlayacaklarmış gibi kalır) 

5. Biberiyelerin yanmaması için üzerini folyo ile kaplayın, önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20 dakika pişirin ardından folyoyu kaldırıp  kızarana kadar pişirin. Biraz ılındıktan sonra afiyetle yiyebilirsiniz. 

Hiç yorum yok: