1 Aralık 2020 Salı

DOMATES VE FESLEĞENLİ KÖFTE

domates ve fesleğenli köfte


Ciddi köfte sever biri olarak yeni bir tarifle daha tekrar buradayım. Domates sos, taze fesleğen ve peynirlerle muhteşem bir lezzet ortaya çıktı. Görüntüsü kadar tadı da damakta iz bırakıyor. Denenmesi gereken bir tarif:)

MALZEMELER:
Köfte malzemeleri;
    500 gr. kıyma (tercihen dana döş)
   1 yumurta
  1 soğan rendesi (suyu süzülmüş)
   3 yemek kaşığı galeta unu
    1 yemek kaşığı domates salçası (silme)
                                    2 yemek kaşığı toz parmesan peyniri                                  2 yemek kaşığı ince kıyılmış taze fesleğen 

    2 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz
     Tuz, karabiber
Sosu için;
-      1 su bardağı dolusu domates rendesi veya domates sosu (ben yazdan hazırladığım konserve domates sosumdan kullandım, domates kullanılması halinde mevsim gereği açık renkli olacağı için az salça ile renk verilip, birazda sosun yoğunlaşması sağlanabilir)

Üzeri için;
-      Mozzarella peyniri (rende veya suda olanlar ince doğranarak kullanılabilir)
-      Tercihe göre servis sırasında biraz daha toz parmesan peyniri

YAPILIŞI:
1.    Tüm köfte malzemelerini geniş bir kase içinde iyice yoğurarak bir araya getirin. Ayrıca, her köfte yapımında yazdığım gibi karışımı gerek ezerek gerekse döverek hırçınca yoğurun. Köftenin lezzetini inanılmaz değiştiriyor.
2.    Karışımdan ceviz büyüklüğünde irice parçalar koparıp, yuvarlayın.
3.    Yanmaz yapışmaz derin bir tencere (pilav tenceresi olabilir) içinde, 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyerek köfteleri hafif renk alana kadar her tarafını kızartın. Ocağın altını kısıp, sos malzemesini köftelerin üzerine ekleyin. (Eğer tencere içindeki yağ yanmamışsa, sosu direkt üzerine ekleyin, çok daha lezzetli olacaktır) sosu biraz açmak için çok az su ekleyebilirsiniz, bu şekilde 15-20 dk. kısık ateşte pişirin.
4.    Soslu köfteleri fırın kabına aktarıp, üzerine mozzarella peynirini ekleyin, peynir eriyinceye kadar fırında tutup, sıcak sıcak servis edin. Servis etmeden parmesan peyniri de eklerseniz, çok daha iştah açıcı olacaktır.

Hiç yorum yok: