1 Aralık 2020 Salı

SAÇAKLI POĞAÇA


saçaklı poğaça, sakallı poğaça, poğaça


Saçaklı veya sakallı poğaçayı hep sevmişimdir ama nedense hiç denemediğim bir lezzettir. Geçenlerde yumuşak olacağını tahmin ettiğim bir sandviç tarifi görünce aklıma ilk gelen saçaklı poğaça oldu.

Hamuru mutlaka yumuşak hazırlamak gerekir ki, pişince de yumuşacık olsun. Hafif ele yapışmadığı an, hamur olmuştur aslında, 4,5 su bardağı un bile kullanmayabilirsiniz. Malzemeler ve ölçüler hep değişiklik gösterir.


Piştikten sonra mutlaka bir kap içerisinde, üzeri bez ile örtülmesi gerekir, çünkü sandviçler bu şekilde yumuşacık oluyorlar. Genelde poğaça veya sandviçlerin bir sonraki günde bayatlayıp, bayatlamadıkları hep önemli olmuştur. Bu tarif bir sonraki gün çok aşırı bayatlanmadı ama yine de çooookkkk taze değildi. Yani aynı gün yenmesi çok daha iyi olur. Hamur oldukça bereketli bayağı sandviç çıkıyor. Ben kalanları derin dondurucuya attım, Gerektiğinde fırında ısıtır yine saçaklı poğaça haline getiririm diye düşündüm:)


Ayrıca, iç harcını biraz kendime yorumladım, labne peynir içine salatalık turşusu ile kırmızı közlenmiş biber ekledim. Bence başarılı olmuştu, sizde bu şekilde deneyin:) Şimdiden afiyet olsun.



MALZEMELER:
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı ılık süt
1/2 su bardağı ılık su
1 paket yaş maya
1/2 yemek kaşığı toz şeker
1 adet yumurta akı
1 tatlı kaşığı tuz
4,5 veya 5 su bardağı un 

Üzeri için;
2 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı zeytinyağı

İç harcı;
labne peyniri
salatalık turşusu
közlenmiş kırmızı biber

YAPILIŞI:
1. Geniş bir kase içinde, ılık su, ılık süt, maya ve şekeri karıştırıp 5 dk. bekletin. Un hariç diğer malzemeleri de ekleyip karıştırın.
2. Unu kontrollü ekleyerek oldukça yumuşak bir hamur elde edin. Ilık bir ortamda kabarması için bir saat bekletin.
3. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, yuvarlak yapın, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizin.
4. Tepside yarım saat bekletip üzerine yavaşça yumurta sarısı sürün.
5. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin.
6. Fırından çıkardıktan sonra derin bir kaba alınıp üzeri bezle örtülerek yumuşak kalmasını sağlayın.
7. Dilediğiniz kadar salatalık turşusu ile kırmızı közlenmiş biberi minik minik doğrayın ve labne peyniri ile karıştırın. Sandviçleri kesip içini dilediğiniz kadar doldurun, ağız kısmına da biraz labneli karışımdan sürüp kıyılmış maydanoz ve pul bibere bulayıp servis edin.

Hiç yorum yok: