1 Aralık 2020 Salı

DEREOTLU EV YAPIMI EKMEK


ev yapımı ekmek


Dumanı üstünde tüten, yumuşacık ve misss kokulu ekmek yapmak ister misiniz?  Cevabınız evetse bu tarif tam size göre, yapımı kolay sadece doğru mayalandırma ve un miktarına dikkat ettiğiniz sürece sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum.

MALZEMELER:
1/4 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yumurta (hafif çırpılmış)
2 yemek kaşığı toz şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya
4,5 su bardağı un
ince doğranmış dereotu (miktarı isteğe göre)
üzerine rendelenmiş kaşar peyniri

YAPILIŞI:
Bir kase içinde su, süt, yağ, yumurta, şeker, tuz, dereotu ve mayayı tahta kaşıkla karıştırın. İçinde pütür kalmamasına dikkat edin.

Yine tahta kaşık kullanarak önce 2 su bardağı un ekleyip, karıştırın. Ardından kalan unu da kontrollü ekleyerek bu aşamada dilerseniz elinizle veya mikserin hamur kanca ucu ile karıştırmaya devam edebilirsiniz. Ben klasik yöntem elimle yoğurdum.

Hamur elastik ve hafifçe yapışkan olacak. Hatta elinize yapışacak ama korkmayın biraz zeytinyağı ile hamuru elinizden rahatlıkla ayırabilirsiniz. Hamura kocaman yuvarlak bir form verip, yine hafifçe yağlanmış geniş bir kase içinde üzerini streç film ile kapatarak 1 saat 45 dakika ılık ortamda iki katına çıkana kadar mayalandırın.

Sürenin sonunda hamuru 15 parçaya ayırın, isteğinize göre daha küçük parçalara da ayırabilirsiniz. Her birini elinizle yuvarlayarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. (Ben görseli açısından döküm tava içinde pişirdim) Üzerlerine çok az zeytinyağı sürüp, kaşar peynir rendesi serpin. Yine streç film ile kapatıp 30 dakika daha mayalandırın.

15 dakika sonrasında, fırınınızı 190 derecede ısıtmaya başlayın, sıcak fırında 15-20 dakika kızarana kadar pişirin. Biraz dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...






Hiç yorum yok: